Iskolánk története

1958 novemberében kezdődött meg a zeneoktatás Nagybátonyban zongora, hegedű és klarinét szakokon. Óriási előrelépés volt ez a község életében. Ez a kezdés nem csak Nagybátonyban volt fontos esemény. Az iskola fölvállalta területiségét és a környék falvaiból, községeiből, városaiból Salgótarjántól egészen Jobbágyiig lehetőség nyílt a zenetanulásra.
Az alapító Szűts Pál Igazgató Úr szervezőkészségének köszönhetően rövid időn belül a tanulható hangszerek száma megnövekedett, megjelent a gordonka, a rézfúvós hangszerek és a fuvola.
A zeneoktatás ezzel párhuzamosan hozzájárult a nagy múltú bányász fúvószenekar utánpótlásához is. Az akkori művelődéspolitika kedvezően segítette a dolgozó emberek hozzáférését a kultúrához. Az országos filharmóniai rendszerbe bekerülve országos és világhírű művészek fordultak meg községünkben.
A zeneiskola épülete kiváló helyi adottságokkal rendelkezett közel a vasútállomáshoz és a bányász buszjáratok végállomásához.
Az érdeklődés annyira nagy volt, hogy új állások meghirdetésével fejleszthették a tankerületet. Egy új generáció jelent meg Nagybátonyban, a feltörekvő ifjúság, akik továbbvitték az elődök által megkezdett munkát.
Szűts Pál után Ángyán Károly vette át az intézmény vezetését, rátermettségét bizonyította, hogy a tanárlétszám rövid időn belül emelkedésnek indult. Ekkor az anyaintézményen kívül oktatás folyt még Kisterenyén és a pásztói fiókintézményben is.
A salgótarjáni zeneiskola korábbi tanárai részvételével megalakult a nagybátonyi bányász kamarazenekar, amely tovább virágoztatta a régióban a kultúra adta lehetőségeket.
Az iskola működése tovább fejlődhetett a hegedű tanszak megerősödésével. A még hiányzó hangszerek megjelenésével szinte teljessé vált a zeneiskola hangszeres oktatása. A további tanári közösség fiatalodásával a megye zenei életében meghatározó szerepet játszott a zeneiskola és annak tanárai, akik például megyei szimfonikus zenekar, fúvószenekar, nagybátonyi kamarazenekar, népdal és egyéb kórusok létrehozásában és vezetésében vettek részt.
A vezetői posztot Ángyán Károly után Becze Lajos vette át, kinek vezetése alatt az iskola gyermeklétszáma tovább gyarapodott. Az ő nevéhez fűződik a Salgótarjáni Koncert Fúvószenekar magalapítása mely zenekarban rengeteg hivatásos zenész és zenetanár játszott a megye minden részéről érkezve. Kiváló munkája eredményének köszönhetően rövid időn belül felkérték a salgótarjáni zeneiskola vezetésére.
Ennek következtében az akkori helyettes, Venter László vette át az intézmény irányítását. A 80-as évek végétől mozgalmas időszak következett a zeneiskola életében. Pásztó városának fejlesztési döntése értelmében a pásztói fiókintézmény immár önálló zeneiskolaként működött tovább Rajeczky Benjámin Művészeti Iskola néven. Az általános iskolai gyereklétszám növekedésének hatására a Bartók Béla Általános Iskola mellett 1990-ben megalakult az Erkel Ferenc Általános Iskola, melyet néhány évvel később összevontak a zeneiskolával, ennek eredményeképp létrejött az Erkel Ferenc Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, melynek megszűnését követően a művészeti képzés átkerült a Bartók Béla Általános Iskolához, amely megfelelő helyszínt is tudott biztosítani ezen képzésnek. Venter László egészen 2018 tavaszáig vezette az iskola így létrejött művészeti tagintézményét, akinek köszönhetően a tagintézmény színjátszás művészeti képzéssel is gazdagodott.
Jelenlegi igazgatónk Kerekes Gábor Venter László növendékeként kezdte zenei tanulmányait és az Ő munkásságát folytathatta tovább a Bátonyterenyei Bartók Béla Térségi Általános Iskola Alapfokú Művészeti Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola Tagintézmény vezetőjeként.
2020 szeptemberétől különvált iskolánk a Bartók Béla Általános Iskolától, azonban helyileg maradtunk az épületben, valamint további telephelyekkel rendelkezünk ezen községek általános iskoláiban: Kisterenye, Dorogháza, Kazár, Mátranovák és Ságújfalu.
Iskolánk jelenlegi neve Bátonyterenyei Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola.

This web page was created with Mobirise